OPĆINA SIRAČ

sirac.hr

Jedinstvena cjelodnevna poljoprivredno-kulturno-turistička manifestacija "Dani šljiva u Siraču" svake godine mirisom svih mogućih domaćih proizvoda od šljiva privlači sve veći broj posjetitelja u svoje 'seosko dvorište'.

Uz dobru volju i s osmjehom na licu, dobro raspoložene posjetitelji iz gotovo cijele regije, gosti, uzvanici i sudionici programa obilazili su 38 štandova s domaćim proizvodima i rukotvorinama iz Sirača i raznih krajeva Hrvatske. A u obilasku štandova našla se i saborska zastupnica, magistrica Zdenku Čuhnil koja je izjavila:

 

Dani šljiva započeli su u jutarnjim satima otvorenjem izložbe drvenih skulptura i drvoreza siračkog lugara-umjetnika Ivana Trupkovića. Ivana i njegovu vještinu izrade figura uglavnom od bukve, oraha i hrasta mogli su vidjeti svi posjetitelji ovogodišnjih Dana šljiva.

Nezaobilazno druženje u siračkom seoskom dvorištu trajalo je cijeli dan, a najveće gužve su bile kod izlagača odličnih alkoholnih pića i rakija, finog meda, domaćih kolača i delicija s dominantnim okusom šljive. Posebno je mamio miris šljiva koji je dolazio iz kotla gdje se pekla rakija i kuhao pekmez.

 

 

Uz izložbu starih zanata i običaja siračkog kraja, održano je i stručno predavanje posvećeno aktualnoj temi "Kakva je budućnost tradicionalnog pečenja rakije" na kojem su stručni predavači, dr.sc. Jasna Čačić, direktorica Gospodarskog interesnog udruženja proizvođača pića i mr.sc. Darko Kunovac iz Osijeka, proizvođačima rakije razjasnili sve nepoznanice koje ih čekaju ulaskom u EU.

Predavanje prepuno informacija je vrlo bitno za sve naše proizvođače ili one koji to tek planiraju postati. Šljiva i proizvodi od šljive glavni su proizvod naše općine i cilj nam je da ih što bolje plasiramo na tržište. Želja nam je da se iskristaliziraju mještani koji će preko svojih OPG-ova ostvarivati egzistenciju. Bilo bi idealno da se svake godine registriraju po dva OPG-a. Za one koji se odluče za takvu proizvodnju, Općina sufinancira 15 kuna po sadnici. Ove godine po prvi put izdan je i katalog recepata s mnogobrojnim jelima od šljiva. Zaštitili smo ga i po tome smo prvi u državi - rekao je načelnik Branimir Miler.

U ime organizatora Dana šljiva u Siraču, načelnik općine Branimir Miler, u najkraćem ocjenjuje cjelodnevni program...

 

Županija će ovaj rujanski program u Siraču zbog njegove originalnosti, organizacijski maksimalno podržati, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan, Miroslav Čačija:

 

Dane šljive u Siraču je podržalo i Ministarstvo turizma. Izaslanik ministra Bajsa na danima šljiva, Ivo Bašić je iskoristio priliku, organizatorima čestitati na uloženom trudu i dobro osmišljenom programu:

 

Poslijepodnevno druženje nastavljeno je uz nastup mažoretkinja i limene glazbe, zvukove tamburaške glazbe sastava "5 tambura", a otvorena je još jedna izložba i to Domagoja Vončine koji je izložio svoje umjetničke fotografije.

 

Na natjecanje najboljih rakija i likera ove se godine sa svojim uzorcima prijavilo 33 proizvođača iz četiri županije. Dodijeljeno je šest priznanja, 10 brončanih plaketa, devet srebrnih i četiri zlatne. Veliko zlato osvojila je viljamovka iz 2010. godine proizvođača Emila Turija iz Daruvara. Dva zlata osvojili su i sirčani Zdenko Filipin i Mirko Vončina za svoje šljivovice, otkrio je u ime organizatora Dragutin Pavičić, voditelj cjelodnevnog programa Dana šljiva u Siraču:

 

 

A dok su se dijelila priznanja i nagrade najboljim žesticama, glavnom Radićevom ulicom prošetala je povorka predvođena kočijom i konjanicima.

Iza povorke prošli su KUD-ovi i udruge iz naše i susjednih županija te Austrije koji su dolaskom u "siračko seosko dvorište" izveli nekoliko koreografija, a glavni nastup pred publikom održali su na velikoj pozornici. Nastupili su:

- "Gemischter Chor Wietersdorf", die Chorgemeinschaft der Wietersdorfer Gruppe ("Mješoviti zbor Wietersdorf", Zajednica zbora Wietersdorfer grupe) - gosti iz Austrije

- KUD Seljačka sloga Prekopakra – Požeško-slavonska županija

- KUD Oštrc Rude – Zagrebačka županija

- Ogranak seljačke sloge Buševec - Zagrebačka županija

- KUD Vrhovac - Karlovačka županija

- KUD LIPA Lipovljani - Sisačko moslavačka županija

- KUD I. G. Kovačić Beravci - Brodsko-posavska županija

- HKUD – LAHOR Daruvar

- Udruga umirovljenika Sirač

- KUD Kamen Sirač – Bjelovarsko-bilogorska županija

- Mladi tamburaši KUD-a Kamen Sirač

Nakon nastupa predstavnici KUD-ova natjecali su se u jedinstvenim "šljivarskim igrama".

 

VIDEO PRILOZI IZ MEDIJA:

 

Cijele ovogodišnje Dane šljiva začinio je koncert Miroslava Škore u večernjim satima koji je dodatno privukao mnoštvo posjetitelja, a zabava i ples uz tamburaški sastav "5 tambura" trajali su do sitnih noćnih sati.


(Broj pregleda: 2673)